28. siječnja – Europski dan zaštite osobnih podataka

28.01.2021 28. siječnja – Europski dan zaštite osobnih podataka

 

Jeste li znali da svakim klikom na Internetu, od internetskih stranica do društvenih mreža, ostavljate svoje osobne podatke?

Jeste li znali da Internet bilježi i pamti sve objave na društvenim mrežama – fotografije, videozapise, tekstualne zapise i sprema ih na internetskim serverima čak i ako ih se u međuvremenu obriše.

Istraživanja pokazuju da oko 70% ispitanika u Europskoj uniji smatra kako je otkrivanje osobnih podataka nešto što predstavlja sastavni dio suvremenog načina života.

Budući da ubrzan razvoj tehnologije veže i činjenicu da su naši osobni podaci posvuda, Odbor ministara Vijeća Europe, 26. travnja 2006. godine, donio je odluku da se 28. siječanj obilježava kao Europski dan zaštite osobnih podataka. U Hrvatskoj je prvi put obilježen 2007. godine. Cilj obilježavanja ovoga dana podizanje je svijesti o pravima građana na zaštitu osobnih podataka.

Potrebno je iz modernih tehnologija i Interneta izvlačiti najbolje i pri tome znati da uvijek postoje opasnosti od kojih se moramo znati zaštititi. Upoznajte se s pravima na zaštitu podataka, informirajte djecu o opasnostima na internetu i budite oprezni.

Izvor: https://ec.europa.eu/croatia/education/what_is_safety_on_internet_and_how_to_protect_personal_data_online_hr