Brini o sebi – budi dobro – proživi COVID!

02.01.2021 Brini o sebi – budi dobro – proživi COVID!

Svatko je na svoj način doživio pandemiju koronavirusa i nosi se s ograničavajućom situacijom kako može i zna. Svaka dobna skupina ima određeni način prilagodbe situaciji. Središnji državni ured za demografiju i mlade Republike Hrvatske i Hrvatska psihološka komora odlučili su se na poseban, prilagođen način pomoći mladim ljudima.

Naime, frustriranost zbog nemogućnosti normalnog druženja ili druženja uopće, usamljenost, briga oko školovanja, kritike koje dobivaju od odraslih i strah da će bolest prenijeti na nekoga od svojih najbližih, a najugroženijih, raste iz dana u dan.

Stoga su stručnjaci skupili informacije putem video konferencija i razgovora s mladima o tome kako se mentalno nose sa situacijom u kojoj se društvo nalazi.

Ono što su saznali činjenica je da mladi imaju potrebu razgovarati sa stručnom službom, ali i da je prisutna visoka razina nelagode kad su u pitanju razgovori sa psiholozima ili telefonski razgovori. Prijedlog mladih bio je pisani razgovor putem whatsapp aplikacije koji su nositelji prihvatili i proveli u djelo. Mladi žele anonimnost i povjerljivost.

Loša je spoznaja da su u današnjem društvu stigmatizirani oni koji traže psihologe, psihijatre ili druge stručnjake za pomoć. Stoga je potrebno na drugačije načine pristupiti i omogućiti onima koji ju trebaju da im bude dostupna – u onom obliku u kojem se ne osjećaju nesigurno i posramljeno.

Pokrenute su linije za telefonsko savjetovanje mladih – 21 linija u 20 županija i gradu Zagrebu. Projekt se naziva  Brini o sebi – Budi dobro – Proživi Covid, a cilj je mladima poslati poruku da ih se razumije, da je normalno osjećati se ugroženo i uplašeno u ovim neizvjesnim vremenima.

  • Brojevi telefona na koje se može potražiti pomoć nalaze se na slici u tekstu. Ukoliko netko ima problem s telefonskim razgovorima, dostupan je i pisani razgovor putem aplikacije whatsapp ili SMS poruka.

Ne okolišajte javiti se i posavjetovati ukoliko se osjećate loše zbog nastale situacije i podijelite ovu informaciju sa svojim bližnjima i prijateljima!

Više na poveznici:

https://demografijaimladi.gov.hr/vijesti-4693/linije-za-telefonsko-savjetovanje-mladih/5850