“Dan crvenih haljina” obilježen u Kutjevu

02.02.2019 “Dan crvenih haljina” obilježen u Kutjevu

U petak je u Gradu Kutjevu, isto kao i u čitavoj Hrvatskoj, po prvi puta obilježen Dan crvenih haljina. Cilj ove akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara kod ljepšeg spola. Ova akcija će se provoditi svake godine i to redovito prvog petka u veljači. U zajedničkoj organizaciji Grada Kutjeva, Turističke zajednice grada te Razvojne agencije Grada Kutjeva uz nezaobilaznu pomoć Ljekarne Perak i uz vrijedne ruke patronažne sestre Kristine Devčić upriličeno je mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi za što je gospođa Željka Perak rado osigurala uređaj i potrebitu aparaturu.

Na nivou države u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba u Hrvatskoj se prvi puta obilježava zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“, zdravstveno-edukativna akcija čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Takozvani tihi ubojica odnese godišnje više života nego karcinom dojke pa je iznumno bitno osvijestiti građane, a posebno građanke Republike Hrvatske pa tako i našega grada o važnosti kontroliranja vitalnih životnih funkcija te pokušati preventivno djelovati s ciljem zdravijeg i kvalitetnijeg življenja kao i poduzeti određene mjere za smanjenje šansi za moždani udar.

Velik broj građana Grada Kutjeva odazvao se ovoj akciji pokazavši kako je prisutna i razvijena svijst o brizi za vlastito zdravlje. Stolica ispred Gradske vijećnice je u periodu trajanja akcije rijetko bila prazna, a većinom su se akciji odazivali građani starije životne dobi čiji su rezultati mjerenja šećera i krvnog tlaka u velikoj mjeri bili vrlo dobri i u granicama normalnih vrijednosti. Simbolično se na ovaj dan oblače crvene haljine jer se u prvi plan stavljaju žene no svaki odjevni predmet u crvenoj boji označava podršku ovoj akciji koja svakako može nekome spasiti život.