DVD Vetovo obilježilo 90. rođendan

27.10.2014 DVD Vetovo obilježilo 90. rođendan

DVD Vetovo proslavilo je svečanom sjednicom, javnom vatrogasnom vježbom i drugim aktivnostima 90 godina svog postojanja, a nazočili su zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva Josipa Miličević, predsjednik vatrogasne zajednice županije Željko Petrović i drugi. Oni su čestitali jubilej.

Sve je zapravo počelo u proljeće 1924. godine kada se grupa naprednih seljana okupljena oko župnika organizirala i krenula u osnivanje vatrogasnog društva na dobrovoljnoj osnovi. Te iste godine nabavili su i prvu ručnu vatrogasnu štrcaljku, ali odmah krenuli sa gradnjom vatrogasnog spremišta za opremu ali i gradnju vatrogasnog doma kojeg dovršavaju 1930. godine. Cijeli niz godina radili su na temelju dragovoljnosti, humanosti i solidarnosti, a rad je prekinut samo za vrijeme 2. Svjetskog rata. No odmah nakon rata nastavljen je rad s opremom koju su mještani sakrili u svojim kućama i tako spasili. Za Domovinskog rata iako je puno pripadnika otišlo u redove hrvatskih branitelja rad nije niti jednog trenutka prekidan, nego se radilo sa pojačanom opreznošću i stalnom spremnošću društva.

Danas društvo broji ukupno 88 članova i dva odjeljenja djece i mladih. Vatrogasci su niz godina obučavani za vatrogasne zadatke te i posebne specijalnosti, a na raspolaganju im je uz staro navalno vozilo TAM i novo donirano navalno vozilo Stayer iz austrijske pokrajine Tirol sa kompletnom opremom za navalu na požare. U tijeku je gradnja novog vatrogasnog spremišta za zbrinjavanje vozila i osobne opreme vatrogasaca. Nakon posvete vatrogasne zastave s likom sv. Florijana, vetovački župnik Tomo Mrnjec blagoslovio je i donirano vozilo te sve vatrogasce. Nakon posvete i svečanog mimohoda izvedena je pokazna vatrogasna vježba u koju su uključeni i vatrogasci Vatrogasnog centra Kutjevo s hidrauličnim 24 metarskim auto ljestvama koji su inscenirani požar na krovištu doma gasili s visine. Prilikom obilježavanje 90. obljetnice plamenicama i priznanjima nagrađeni su vatrogasci za 10, 20, 30 i 40 godina rada u društvu, te zaslužne institucije i tvrtke koje su pomogle u dosadašnjem radu.