Danas je otvoren Eko centar Latinovac u sklopu projekta ”Greenway – A Way to Connect” ili u prijevodu ”Zelena staza – Staza koja spaja”. Radi se o IPA partnerskom projektu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska kojeg provode udruge FONK (nositelj projekta, Mađarska), Zaklada Slagalica (HR), Eko centar Latinovac (HR) i Zaklada Zajedno za djecu Kemeša (Mađarska).

Cilj projekta je potaknuti ekonomski rast u zapostavljenim ruralnim područjima obje partnerske zemlje kroz razvoj tematske ”Greenway” biciklističke rute duge 140 km koja će se protezati od Ormangasa preko rijeke Drave do Zlatne Doline i povezati selo Kemeš u Mađarskoj sa selom Latinovac u Hrvatskoj. Staza prolazi i kroz naše Kutjevo. Uz poticanje ekonomskog osnaživanja lokalnih zajednica kroz bavljenje aktivnim i održivim ekoturizmom, cilj projekta je doprinjeti očuvanju zajedničkog kulturnog i gastronomskog naslijeđa obje regije. Povodom otvorenja Zelenog centra u Latinovcu dobrodošlicu u ime organizatora zaželjeli su brojni uvaženi gosti. Iz Zaklade Slagalica iz Osijeka Branka Kaselj i Julijana Tešija zaželjeli su još mnogo ovakvih projekata i neizmjernu sreću što je ovaj projekt uspješno proveden u djelo. Također, dobrodošlicu je izrazila i Branka Drabek-Milekić voditeljica Eko centra Latinovac te izrazila zahvale svim sudionicima projekta kao i lokalnom stanovništvu koji su se posvetili ovome projektu bez ikakve naknade.

Uz potporu navedenih ostvario se ovaj projekt te je naglasila važnost filantropije u razvoju društva i cjelokupne zajednice. Projekt je opisao Andras Talos, voditelj IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata. Povodom otvorenja, govor je održao i načelnik općine Čaglin Ivan Đurina te Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo Požeško-slavonske županije. Uz otvorenje, održane su i prezentacije primjera dobre prakse. Prezentaciju je otvorila viša stručna suradnica Maja Tomičić iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Predstavila je mogućnosti korištenja EU fondova kroz primjere dobre prakse kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj. Naglasila je uključivanje lokalnog stanovništva u provedbu i izvedbu politike ruralnih područja te borbu protiv korupcije kroz aktivno sudjelovanje građana u lokalnim sredinama. Prezentaciju je završio jedan od pokretača ”Greenway” projekta Zoltan Horvath iz Udruge za održiv Ormagaš približavajući nazočnima iskustva provedbe i način apliciranja projekata održivog razvoja.