KUD Bektež

PREDMET: BIOGRAFIJA KUD-A BEKTEŽ

KUD Bektež osnovan je 1997. godine i djeluje u pjevačkoj, plesnoj i sviračkoj sekciji (sviranje na tradicijskom glazbalu – samici).
Već dvadeset godina članovi KUD-a Bektež, na čelu sa svojim predsjednikom Duškom Bijelićem, vrijedno rade na očuvanju i njegovanju izvornog folklora užeg i šireg zavičaja.

Posebno se svojim uspjesima ističe pjevačka sekcija Društva koja često pobjeđuje na županijskim natjecanjima acapella pjevanja. 2013. godine predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na Državnom natjecanju malih vokalnih sastava u Krapini. Članovi pjevačke sekcije nastavljaju nizati svoje uspjehe tako da su i 2016. godine pobijedili na Županijskom natjecanju u izvornom acapella pjevanju te u listopadu iste godine ponovo branili boje svoje županije i istu predstavljati na državnom natjecanju u acapella pjevanju u Bjelovaru.

Članovi KUD-a Bektež također rado prezentiraju nošnju svoga kraja te sudjeluju na mnogim natjecanjima na smotrama folklora diljem Lijepe Naše. Tako su u Tordincima na izboru za “šokačku kraljicu” 2012. godine imali drugu pratilju, a 2014. godine Kutjevčanka Ivana Ketović, kao predstavnica KUD-a Bektež, okitila se laskavom titulom prve pratilje šokačke kraljice dok je jedan od članova Društva u Otoku proglašen “najboljim bajom u Slavoniji”.

KUD Bektež nastoji biti aktivno društvo i njegovi su članovi ponosni na svoja sudjelovanja na mnogim smotrama folklora diljem Lijepe Naše. Na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima te Brodskom kolu sudjelovali su svojim nastupima više puta.

Također, pomno istražuju razne običaje svog najužeg zavičaja te ih priređuju za prikazivanje na pozornici. Na temelju su tih proučavanja nastali, ne samo prikazi žetve ili božićnih običaja, već i pučka drama Šokačka čežnja koju rado izvode.

Svake godine zadnju nedjelju u lipnju u svome mjestu održavaju smotru folklora pod nazivom Bekteški susreti na kojoj gostuju brojna kulturno-umjetnička društva iz Lijepe Naše, a i šire.

Predsjednik KUD-a: Duško Bijelić
Adresa: Bektež 88