Kutjevački vinari

Udruga je osnovana 24. rujna 1994. godine te je nastavak tradicije udruživanja vinogradara kutjevačkog kraja jer je na našem području vrlo aktivno djelovala Vinarsko voćarska zadruga koja je osnovana 1926. godine kao “Zadruga kutjevačkih vinogradara”.
Najvažniji zadatak koji si je udruga postavila u je podizanje kvalitete proizvoda članova Udruge, a time i cijelog Vinogorja. U tom pravcu Udruga je zacrtala otvaranje analitičkog laboratorija, senzoričkog laboratorija, vinoteke s info centrom, dodatno opremanje meteorološke stanice, provođenje klonske selekcije graševine.
Danas udruga broji oko 50 članova (pravnih osoba 25, te isto toliko i vinogradara) koji sudjeluje u organizaciji i održavanju velikog broja seminara, stručnih putovanja i usavršavanja, te sudjeluje u ostvarivanju nekoliko manifestacija od kojih su najznačajnije „Kutjevačko Vincelovo“ u siječnju, „Festival graševine“ u lipnju te „Kutjevačko Martinje“ u studenom.

Festival graševine je manifestacija koja se tradicionalno održava od 2007. tijekom mjeseca svibnja i lipnja. Osnovni cilj organizacije i provedbe manifestacije osim promocije vina i vinara kao i kutjevačkog vinogorja, je poticanje razvoja turističke ponude kutjevačkog područja upravo kroz manifestacije i festivale. “Festival graševine”započinje ocjenjivanjem pristiglih uzoraka graševine iz cijele Hrvatske i to u nekoliko kategorija. Program festivala obuhvaća i provedbu okruglih stolova i radionica sa aktualnim temama iz područja vinogradarstva i vinarstva. Održava se “Dan otvorenih podruma” kada svi turisti/posjetitelji i gosti imaju mogućnost kušati vina u podrumima renomiranih kutjevačkih vinara. Također se održava i bogat kulturno-umjetnički program s nastupima brojnih domaćih i gostujućih umjetničkih društava.

Projekt “Klonska selekcija graševine” započet je 2013.g. u suradnji sa znanstvenicima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Radi se o dugotrajnom postupku koji se sastoji od pronalaženja, označavanja i detaljnog opisivanja trsova kod kojih se uočavaju određene pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava.
Vrhunac projekta bila bi certificirana proizvodnja loznih cijepova koja bi značila da su dobivene mješavine najboljih klonova graševine. S tim klonovima i plavom etiketom koja dokazuje da se radi o klonovima graševine spremnima za distribuciju širom Europe i svijeta, Kutjevačko vinogorje dobilo bi značajan prostor za marketing i promidžbu kvalitete svojih vina.

Napravljena projektna dokumentacija za apliciranje projekata na strukturne fondove EU.
Projektna dokumentacija izrađena je za objekat koji će svim članovima i vanjskim suradnicima te osobama u okruženju uvelike pridonijeti i koristiti.

Kutjevački vinari
Udruga vinara i vinogradara
Trg graševine 1
34340 Kutjevo
Hrvatska
Telefon: 034/315-196
Fax: 034/315-196
E-mail: udruga.kutjevo@po.t-com.hr
E-mail: info@kutjevacki-vinari.hr
URL: www.kutjevacki-vinari.hr
Facebook: www.facebook.com/kutjevacki.vinari