O gradu

O Gradu Kutjevu

Telefon: 034/ 315-008

e-mail: grad@kutjevo.hr

28. srpnja 2006. Kutjevo je dobilo status Grada.

Grad Kutjevo mali je grad koji se nalazi u Republici Hrvatskoj, smješten u Požeško-slavonskoj županiji. Zemljopisno se nalazi na 45° 23′ sjeverne širine i 17° 52′ istočne dužine Do 2006. imalo je status općine nakon čega postaje gradom. Zadnjim popisom stanovništva iz 2021. godine broji 4870 stanovnika te se smatra jednim od najmanjih gradova u državi. Grad se sastoji od sedamnaest naselja te je smješten na obroncima gore Krndije. Karakteriziraju ga povoljni hidrometeorološki uvjeti i šume – okružuju ga gore Papuk, Psunj, Požeška gora, Krndija i Dilj gora. Povoljno je mjesto za razne poljoprivredne kulture, a razlog tome je činjenica da Grad kroz godinu obiluje suncem, ali i vlagom te je zaštićen od sjevernih vjetrova. Najveći značaj još iz prošlosti pridaje se vinogradarstvu i vinarstvu. Kutjevo je značajno i po svojoj povijesnoj baštini, a česte izmjene vlasti nosile su sa sobom i nove običaje, kulture i djelatnosti.

Svakako je bitno napomenuti da se vinogradarstvo provlačilo kao glavna djelatnost kroz sva razdoblja tijekom povijesti. Tome doprinosi geografski i klimatski položaj Kutjeva, a osobito šume koje ga okružuju. Naime, Krndija sa svojim šumama štiti vinograde i ostale kulture od vremenskih nepogoda. Općenito, područje obiluje vlagom, toplinom i zaštićeno je od sjevernih vjetrova.

Zastava grada Kutjeva tamno je plave boje. U središtu se nalazi grb Grada obrubljen zlatnom trakom. Odobrena je 7. rujna 1998. godine. Grb Grada Kutjeva nosi neke vrlo važne karakteristike povijesti Kutjeva: Barokni dvorac iz 18. stoljeća, Crkvu Blažene Djevice Marije gdje se godinama štuje Gospa i list vinove loze s grozdom koji oslikava gospodarsku djelatnost kutjevačkog kraja.

 

 

Naselja i stanovništvo

Naselja i stanovništvo

Povijest

Povijest

Kutjevo u fotografiji

Kutjevo u fotografiji