Otkrivena spomen ploča poginulom branitelju Draganu Jajiću

24.10.2014 Otkrivena spomen ploča poginulom branitelju Draganu Jajiću

Na današnji dan prije 23 godine poginuo je Dragan Jajić, tada 24-godišnji hrvatski branitelj iz Bekteža. Život je izgubio tijekom borbi u potpapučkim selima kod Kamenske. Tim je povodom danas otkrivena spomen ploča s njegovim likom na Osnovnoj školi “Zdenko Turković” Kutjevo – područnoj školi u Bektežu.

Uz Draganovu obitelj i sumještane, otkrivanju spomen ploče u organizaciji kutjevačkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata prisustvovali su predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić i mnogi drugi.

“23 godine su prošle od dana kada je svoj život za Domovinu položio hrvatski heroj Dragan Jajić. Zato posebno pozdravljam njegovu obitelj,oca Ivana,majku Anku, sestru Jasnu, suprugu Anitu i kćerke Barbaru i Jelenu. Vjerujem da ni poslije dva desetljeća njihova bol nije manja od onog dana kada su saznali da je Dragan poginuo. zahvaljujem im jer je u konačnici pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu utkana i njihova bol. Draganovo junaštvo i njihovu bol se nikada ne smije zaboraviti. Krv prolivena za Hrvatsku je sveti spomen za nas i sve buduće generacije – rekao je gradonačelnik Josip Budimir koji se zahvalio i svim Draganovim suborcima i svim hrvatskim braniteljima koji su se borili za sve da bi živjeli i radili u slobodnoj državi.”

Pokojni Dragan se priključio 63. Samostalnom bataljunu koji je osnovan 13.lipnja 1991. godine i preuzeo dužnost zapovjednika desetine. već je u kolovozu preuzeo dužnost zapovjednika voda s kojim odlazi na Novogradiško ratište. Bio je iaktivni sudionik u oslobođenju vojarne u Požegi 16.rujna 1991. godine nakon čega preuzima 2.satniju 63. bataljuna da bi sa tom satnijom kasnije sudjelovao u borbenom djelovanju na predjelu Kamenske. Borbeno srce pokojnog Dragana prestaje kucati kobnog 23. dana u mjesecu listopadu 1991. godine kada je šest njegovih suboraca ranjeno u pokušaju oslobađanja podpapučkih sela. Tog su se dana vodile teške borbe i razbijale centralne točke neprijateljskih linija na predjelu Kamenske i Gornjih Vrhovaca. U toj akciji tada su razbijena neprijateljske utvrde u Nježićima i Klisi a uništene su i brojne otporne toče sa težim naoružanjem s kojim su raspolagali neprijateljski vojnici.