Proglašena prirodna nepogoda zbog suše

06.09.2022 Proglašena prirodna nepogoda zbog suše

Danas je županica Antonija Jozić proglasila prirodnu nepogodu za područje gradova Kutjevo, Požega, Lipik, Pakrac i Pleternica te općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika zbog dugotrajne suše uzrokovane iznimno visokim dnevnim temperaturama i minimalnom količinom oborina u ljetnim mjesecima. Dugotrajno sušno razdoblje sa minimalnom količinom oborina tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uzrokovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji. I ove godine, posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima, no već sad procjenjuje se pad prinosa kukuruza 60%, ječma 40%, suncokreta 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ostalog bilja. Suša je zahvatila veliki dio poljoprivrednih površina na području cijele županije.

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu na području Grada Kutjeva da istu prijave na obrascu iz priloga u roku od 8 (osam) dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti gradskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, odnosno u Pisarnici Grada Kutjeva, Trg graševine 1, Kutjevo ili na e-mail: pisarnica@kutjevo.hr

Uz obrazac se prilaže:

  1. Izjava za poljoprivredu
  2. Zahtjev za potporu za 2022. godinu (OPG i pravne osobe) ili Posjedovni list (fizičke osobe koje nemaju registriran OPG)

Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda potom će u roku od 50 dana od donošenja Odluke dati konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku te isto prijaviti Županijskom povjerenstvu, koje će potom konačnu procjenu štete dostaviti Državnom povjerenstvu u roku 60 dana od dana donošenja spomenute odluke putem Registra šteta.

 

Dokumentacija za preuzeti