U prostoru kinodvorane Kutjevo u tijeku je provedba edukacija žena u sklopu projekta ˝Zaželi – za bolje sutra˝. Polaznice su s područja Grada Kutjeva. Prema preferencijama polaznica osposobljavanja izabrani su programi Pučkog otvorenog učilišta Obris Požega, smjer cvjećar-aranžer i voditelj ruralnog turizma.

Program cvjećar-aranžer polazi 7 žena ciljne skupine. Nakon teorijskog dijela polaznice imaju i praktični dio gdje mogu primijeniti ono što su naučile na nastavi. Praktični dio je proveden u suradnji s Komunalnim društvom Kutjevo d.o.o. te su polaznice radile na uređenju javnih površina u Kutjevu. Tako su doprinijele ljepšem i uređenijem izgledu grada i zasigurno ugodnijem boravku za sve građane i turiste tijekom ljetnih mjeseci.

Kompetencije koje će steći završetkom ovog programa su: razlikovanje vrsta cvijeća i zelenila za aranžiranje, korištenje odgovarajućih postupaka u uzgoju razmnožavanja i u njezi cvijeća, korištenje odgovarajućih materijala, alata i pomagala za cvjećarsko-aranžerske poslove na stručan i siguran način, izrada cvjetnih aranžmana i prigodne dekoracije za različite namjene (buketi, vijenci, stolne i kutne dekoracije), prigodno ukrašavanje interijera i eksterijera cvjetnim aranžmanima, trendovi u aranžiranju cvijeća i osnove komuniciranja s klijentima.

Program voditelj ruralnog turizma polazi 12 žena ciljane skupine. Sudjelovanjem u ovom programu polaznice će steći nova znanja i vještine iz područja prodaje i marketinga, planiranja, komunikacije, implementacije i provođenja zakona, standardizacije proizvoda i usluga, kulturi stola i vođenja vlastitog financijskog poslovanja u seoskom turizmu. Kako bi se postigao bolji cilj komunikacije između ponude i potražnje te kako bi se podigla razina turističkih kompetencija pružatelja turističkih usluga u partnerskom području, predmetna edukacija dat će smjernice kako privući posjetitelje i poboljšati turističke ponude i proizvode.

U sklopu edukacije posjećen je primjer dobre prakse, Etno kuća Bello u Pleternici. Turističko seljačko gospodarstvo oplemenjeno je ljubavlju prema tradiciji, nude slavonske specijalitete iz vlastite proizvodnje, a u ponudi je i obilazak imanja, jahanje i upoznavanje s tradicijskim načinom života i starim običajima. Ljubazni domaćini lijepog etno imanja imaju namjeru dodatno obogatiti svoju ponudu i tako ostati konkurentni u turističkoj ponudi.

Kako bi bili zanimljivi i inovativni u svojoj turističkoj ponudi i time privukli pažnju korisnika usluga, posjećen je OPG Katica Kristić u Požeškoj Koprivnici. OPG se bavi uzgojem lavande i drugog ljekovitog bilja (ružmarina, mente, kadulje i geranija) te njihovom preradom u kozmetičke proizvode. Proširili su svoju ponudu sa uzgojem aronije od koje prave matični sok.

Kako bi unaprijedili svoje poslovanje i upotpunili doživljaj turističke ponude u višednevnom aranžmanu potrebna je suradnja sa lokalnim turističkim agencijama. U obilazak je uključena posjet Turističkoj agenciji Luks u Požegi koja se bavi  incoming cikloturistima i ponudom bike and wine aranžmana. U ponudu agencije uključena je prodaja suvenira i proizvoda lokalnih proizvođača. Kroz ponudu se želi privući veliki broj domaćih i inozemnih turista u Požegu te na taj način pokazati ljepotu Zlatne doline, Vallis Auree. Uvođenjem inovativnih sadržaja, kao i proširenjem onih postojećih, može se doseći jedna zadovoljavajuća razina koja odgovara zahtjevima turista novog doba.

Provedbom osposobljavanja/edukacija cilj je da polaznice steknu znanja i vještine za određena zanimanja. Nakon provedenog osposobljavanja polaznice stječu uvjerenje o osposobljavanju, što će omogućiti povećavanje kompetencija kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.


Informacije o projektu:

Naziv projekta: Zaželi – za bolje sutra

Kodni broj: UP.02.1.1.13.0176

Korisnik: Grad Kutjevo, Trg Graševine 1, 34340 Kutjevo

Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega, Centar za socijalnu skrb Požega

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava: 1.845.600,00 kn

(85% iz Europskog socijalnog fonda, 15% i Državnog proračuna RH)

Razdoblje provedbe projekta: 18 mjeseci

Kratki opis projekta: Projekt će osnažiti i unaprijediti radni potencijal 20 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s područja Grada Kutjeva te će ih zaposliti na 12 mjeseci kako bi pružale usluge minimalno 120 krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju čime ublažavaju socijalnu isključenost i rizik od siromaštva.

Provedba projekta Zaželi uključuje primarni cilj: uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje kvalitete života krajnjih korisnika kao i njihovo socijalno uključivanje. Više informacija o operativnim programima iz kojega je financiran projekt možete vidjeti na linku: www.esf.hr, www.strukturnifondovi.hr