Martinje u Kutjevu

Martinje u Kutjevu

 

Jeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je kojeg 11. studenoga slave i Kutjevčani u svom malom mjestu tako što krste mošt. Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom. Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Grad nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i drugih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja. Središnja svečanost obično počinje dan ranije paljenjem vatre i pečenjem raznih delicija koje su idući dan izložene i dostupne posjetiteljima za kušanje.

Postoje razne inačice slavlja i ceremonijalnih pravila, ali sva su vrlo slična. Najupečatljiviji dio svake proslave Martinja onaj je u kojem na pozornicu dolaze „vinski kardinal“ i njegova dva pomoćnika „vinska biskupa“. Ceremonija počine s nekom veselom pjesmom, najčešće posvećenom svetom Martinu (Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil). Nakon toga obraćaju se moštu. Postavljaju mu pitanja i kude ga što buči u bačvama i druži se s vodom. „Kum“ je osoba koja je predstavnik mošta i govori u njegovo ime te se u ovom slučaju ispričava za njegove postupke i nudi obećanje da će se popraviti. Nadovezujući se na pokude, kardinal i biskupi naređuju mu da za misiju mora imati razigravanje drugih srca, ohrabrivanje junaka, tješenje žalosnih i slično, a uz navedeno, mora se kriti od grijeha. Kad „kum“ pristane na zahtjeve, kardinal i biskupi uzimaju malo soli i stavljaju ju u kalež mošta/vina i govore: „Mošte, ja te krstim na vino u ime onoga koji te proizveo i u ime svetog Martina, i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli da od tebe glava nikoga ne boli. Mir budi uvijek s tobom. Da budeš uvijek pun duha i jakosti“. Nakon toga svi pjevaju „martinjske litanije“ i završavaju obred krštenja mošta.

Sad kada smo vam otkrili sve čarobne moći vina, vrijeme je da dođete po ono što najviše želite: sreću, utjehu, hrabrost ili nešto drugo. Što god to bilo, garantiramo da ćete barem na jedan dan doživjeti puno smijeha i zajedništva na jednom mjestu.