Vincelovo u Kutjevu

 

Sveti Vinko – zaštitnik vinara, staklara i mornara slavi se 22. siječnja. Jasno je zašto se sveti Vinko već dugi niz godina slavi u Kutjevu i okolici. Prohladni siječanjski vikend pun pjesme, plesa, vina i dobrog raspoloženja. Vincelovo označava početak rezidbe vinove loze u vinogradima kutjevačkog vinogorja, a ono što ga čini posebno atraktivnim su vincelovska vatra i ražanj pun ukusnih delicija našega kraja. Također, u kotliću se često kuhaju čobanac i gulaš, a kobasice, luk i ostale domaće proizvode pripremate sami na toploj vatri uz glazbu i dobro društvo, a ono što svakako ne možete zaobići čašica (ili više njih) je najfinijih sorti kutjevačkog vina.

Ono što je uvijek lijepo čuti tradicionalni su običaji koje pričaju naši stari. Tvrdi se da se u vinograde išlo predvečer kada bi se naložila vatra. Vinogradari su se natjecali tko će imati veću vatru, a kada bi se potpuno smračilo, brda bi bila obasjana svjetlom vincelovske vatre. Domaćin na početku počinje s rezanjem trsova, točnije reže nekoliko rozgvi, u čemu mu pomažu ugledni gosti ili prijatelji. Rozgve, mladice vinove loze, odnose kući, stavljaju ih u vodu i na toplo te prate kako će trs prezimiti. Na temelju toga procjenjuju kakva će biti njihova vinogradarska godina, a trs se poškropi vinom (pokrsti). Isto tako, na trs se prije rezanja vješaju suhomesnati proizvodi od nedavnog kolinja koji predstavljaju želju za bogatim urodom: „Kolike su kobasice, toliki će biti i grozdovi“.

Danas je početak ceremonije vrlo sličan. Domaćin stoji pred trsom i govori: „Trsu moj dragi, sadio sam te, kopao, rezao i prskao, a ti si meni podario ovo vince kojim sam se cijelu godinu krijepio. Sada jedi i pij ti, neka te sveti Vinko u zdravlju poživi“.

Nakon toga polijeva trs vinom i izgovara sljedeće riječi: „Neka te ovo vino opere, neka otopi koru tvojeg trsa, da u sebe primiš sve odlike starog vina. Neka iste odlike preko tebe prime u sebe i svi trsovi u ovom vinogradu, kao što su – zdravi rast, zrelost, slatkoća, punoća i jakost, kako bi mogli žedne napojiti, trudne okrijepiti, tužne razveseliti, starce pomladiti, zimogrozne zagrijati, vruće rashladiti, osamljene utješiti, zaljubljene u visine nebeske uzdignuti“.

Poslije izgovorenih riječi uzima škare i nastavlja govoriti: „S blagoslovom svetog Vinka režem tri loze svoje, s njima i po tri pupa koji još tvrdo spavaju. Prenijet ćemo ih u toplinu kuće, postaviti u vodu na prozor da se probude, potjeraju i pokažu kakva će biti ova godina, kako ćemo zobati, prešati, krstiti mošt i dobro vino piti i cijelu godinu veseli biti“.

Kako biste i vi sudjelovali u tom važnom trenutku, dodajte posjet Vincelovu u Kutjevu na svoju listu želja i uživajte u ljepotama našega kraja.