Crkva Rođenja BDM

zupa.kutjevo@gmail.com
+385 34 255 848
+385 34 255 848
http://zrbdm-kutjevo.hr/

Od početka 12. stoljeća pa do 1232. godine, kada se spominje naselje Kutjevo, Hrvatska je bila u uniji s Ugarskom. Ugarski kralj Andrija II. posalo je 1232. godine u Požešku kotlinu (Vallis honesta al. Honesta vallis de Posega), odnosno Kutjevo (Vallis honesta de Gotho) 12 redovnika cistercita da utemelje samostan-opatiju. Braća redovnici došli su iz mađarskog samostana Zircz, koji su u Bakonjskoj šumi osnovali samostan još 1182. godine. Odmah po dolasku sagradili su samostan od tvrdog materijala i crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji (Abbatia beatissime Marie Vallis honesta de Gotho).

Župna Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije sagrađena je 1232. godine od cistercita. Uništena za turskog vladanja Slavonijom, podignuta iz praha i pepela 1698. godine od isusovaca

slika_1

Ovaj kraj 1536. godine osvajaju Turci, a nakon 150 godina turske vladavine, od 1686. godine, ovdje stoluje plemić Ivan Josip Babić koji 1698. godine, uz suglasnost cara Leopolda, vlastelinstvo predaje redu isusovaca, pod uvjetom da prihodi idu za korist duhovnog i prosvjetnog razvoja naroda. U tome vremenu, prihodi vlastelinstva, koje je obuhvaćalo trgovište Kutjevo i 34 sela, oogućili su utemeljenje i razvoj gimnazije u Požegi. Za Kutjevo tada nastaju znakovite urbanističke promjene. Isusovci u manje od dva desetljeća obnavljaju opatiju, grade novu župnu crkvu i barokni dvorac koji dovršavaju 1725. godine, obnavljaju podrum te posebno unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo (pokreću se sajmovi te oživljava bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski, pekarski i drugi obrti). Gospoštijom Kutjevo isusovci su gospodarili sve do ukidanja reda 1773. godine i to je vrijeme za kojega Kutjevo doživljava velik napredak.

Današnji, barokni izgled crkva je dobila u 18.st. Posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije (8.9.) . Za blagdan Male Gospe, u Kutjevo kao poznato svetište, dolaze hodočasnici iz mnogih župa, ali i putnici namjernici. U unutrašnjosti crkve čak je 12 predmeta zaštićeno kao vrijedni primjerci barokne umjetnosti rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i pod nadzorom su konzervatora i restauratora. Slika Čudotvorne Gospe Kutjevske ili Marija s djetetom iz 16.st. (vjerojatno iz 1511.godine) predstavlja vrlo rijedak kasnorenesansni spomenik i njena vrijednost registrirana je općim značenjem. Slika je prenesena iz stare drvene crkve, a ostala je neoštećena usprkos nedaćama koje su je snalazile ( požar, prenošenje u Požegu, Turci). Za svaki zahvat na unutarnjem ili vanjskom izgledu crkve potrebna je suglasnost Ministarstva kulture RH.

Pogledajte galeriju slika Crkve Rođenja BDM: