Kutjevački vinski podrum

Kutjevački vinski podrum

 

Gradnja vinskog podruma veže se uz vladavinu cistercita. Sagrađen je 1232., a do danas je ostao očuvan i njegovan u skladu s vremenom u kojem je nastao. Obnovljen je tijekom vladavine isusovaca, a obitelj Turković dovela ga je do pravog procvata. Nakon 2. svjetskog rata vlast je za cilj imala ograničiti zemljišni posjed u privatnom vlasništvu te je dotadašnje vlasništvo Kutjevčana postalo državno vlasništvo. Distrikt Kutjevo 1950. postaje samostalno poljoprivredno dobro te se omogućilo ubrzano obnavljanje. Zamijenjene su bačve u cistercitskom podrumu, ali na način da se očuva njihov izvorni izgled.

Star više od 800 godina, kutjevački podrum privlači brojne turiste dajući im poseban ambijent prilikom kušanja vrhunskih vina čuvanih u starim drvenim bačvama.

Jeste li već posjetili posebnu znamenitost ovog malog Grada? Ako niste, predlažemo Vam da više ne čekate! Organizirajte posebno iznenađenje za svoju bolju polovicu, prijatelja ili prijateljicu, obitelj, poslovne kolege i uživajte u okusima naših vrhunskih vina.