Kutjevačko vinogorje

Vinogorje Kutjevo

 

Kutjevačko vinogorje proteže se u dužini od otprilike 55 km i sastoji se od oko 800 ha vinograda. Polovica površine vinogradarskih zasada pripada kutjevačkom podrumu. Najveći dio zasada nalazi se južnim padinama Papuka i Krndije na nadmorskoj visini 200 do 350 m. Uglavnom su južne eskspozicije, blagog i srednje strmog nagiba. Brojni povijesni dokumenti dokazuju kako je vinogradarstvo na ovim prostorima od davnina vrlo cijenjena i njegovana djelatnost. Na ovim područjima po prvi su puta primijenjene inovacije kao što je četveropreg – plug rigolar s konjskom zapregom, nasloni sa žicom za vinograde, nove sorte. Ono što se često spominje osnivanje je i matičnih nasada američkih loza i njihovih križanaca kao podloga vinovoj lozi. Također, u kutjevačkom je vinogradu nastao Ampelografski atlas (opisuje sorte grožđa po obrascu) – umjetnički oslikan kistom Grete Turković, akademske slikarice i kiparice. Zdenko Turković opisao je sorte te je obitelj Turković još jednim činom postigla naklonost Kutjevčana koji ih cijene i u današnje vrijeme. U vinogorju prevladavaju povoljni klimatski uvjeti za uzgoj vinove loze. Područje je zaštićeno od sjevernih hladnih vjetrova. Obiluje toplinom, vlagom i insolacijom. Također, rijetko dolazi do ekstremno visokih ili niskih temperatura. Tlo se sastoji od smeđe lesiviranih do obrončanih pseudogleja. Isto tako, na višim položajima bogatije je kamenim trošinama te se u određenim dijelovima nalaze ilovaste gline, glinaste ilovače, pjeskovite ilovače i druge.  Kutjevačko vinogorje ubraja se u jedno od najkvalitetnijih hrvatskih vinogorja, a vina koja ovdje nastaju konkuriraju na svjetskoj razini.

Na stranicama Udruge vinara i vinogradara Kutjeva može se naći puno informacija o vinogorju, vrstama vina, vinarima i slično. Prenosimo dio o sortama vina koje tvore dugačak popis. Od grožđa se uzgajaju pretežno bijele vinske sorte, a među njima je na prvom mjestu graševina. Uz nju su rajonizacijom vinogradarstva preporučene sorte pinot bijeli i sivi, chardonnay, traminac, rajnski rizling, rizvanac, sauvignon te plamenka bijela i crvena. Za dobivanje obojenih vina preporučene su sorte pinot crni, frankovka, ružica, zweigelt, merlot i gamay. Kutjevačka vina nalaze visoko na ljestvici kvalitete i prepoznatljivosti u svijetu što pokazuju brojne nagrade kutjevačkih vinara.

Na vama je da dođete i probate vrhunska kutjevačka vina u posebnom ambijentu kutjevačkog podruma starog više od 800 godina! Također, šetnjom po kutjevačkom vinogorju imate više benefita:

  1. Hodanje je zdravo.
  2. Ako dođete u razdoblju u kojem je grožđe u svom punom sjaju, uz šetnju, imat ćete i zdravi desert.
  3. Pogled je nezaboravan, garantiramo! Ako ne vjerujete, pogledajte fotografije u nastavku.

Ako se premišljate koju biste destinaciju posjetili, nadamo se da ste nakon pročitanog i viđenog odlučili. Ono što vam garantiramo gostoljubivost je domaćina i iskustvo za pamćenje!