Park prirode Papuk

Park prirode Papuk

 

Prostrana dolina, okružena šumovitim planinama – Vallis aurea. Požeška kotlina poznata je po nizinskim ravnicama okruženima gorama i planinama. Jedna od njih je i planina Papuk na kojoj je 1999. zbog bogate biološke raznolikosti i kulturne baštine nastao Park prirode Papuk.

PP Papuk površine je 33 600 ha te se nalazi prostorno u dvije županije: Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj. Najvećim dijelom obuhvaća područje Papuka, ali i dio gore Krndije na čijim obroncima leži naš mali grad. Gore koje okružuju kotlinu nisu iznimno visoke, ali na poseban način krase ovaj krajolik budući da su obronci gorja 100 m iznad ravnica – vrlo uočljivo i efektno, bogato šumama, vinogradima i drugim nasadima. Park posjeduje područja veće zaštićenosti u odnosu na druge dijelove, a jedno od tih područja je i Jankovac koji se nalazi u blizini Kutjeva.

Na stranicama Parka prirode Papuk može se naći sljedeća informacija koja upućuje na važnost i kvalitetu ove prirodne znamenitosti našega kraja: Područje Parka prirode predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Republike Hrvatske. Slijedom europskih i svjetskih inicijativa u zaštiti vrijedne geološke baštine stvorene su asocijacije kao što su: Europska mreža geoparkova (EGN), te Svjetska mreža geoparkova (GGN). Park prirode Papuk postao je članom navedenih asocijacija 2007. godine, kao prvi geopark iz Hrvatske. Također, zbog svog ustrajnog rada i truda oko očuvanja ove prirodne baštine, djelatnici Parka dobivaju prestižne nagrade i pohvale. Kutjevo od davnina cijeni činjenicu da je područje koje obiluje šumama, vlagom, plodnim tlom i općenito pogodnim klimatskim uvjetima. Bez obzira na krčenje i nekontrolirano iskorištavanja šuma u doba Turaka, vlasti nakon osigurale su stabilnost i kontrolu korištenja šume te posljedično omogućile da danas imamo prekrasne, bogate prirodne ljepote u našem zavičaju. Jedna je od poznatih planinarskih kućica u blizini Grada i Planinarska kuća Mlaka do koje je izrađena planinarska staza, a s otprilike 500 metara nadmorske visine ima prekrasan pogled na Kutjevo i kutjevačko vinogorje vrijedan svake kapi znoja!

Ako želite savršen odmor u prirodi s vašim bližnjima, savjetujemo vam da odete na internetske stranice Parka prirode Papuk na kojima možete naći detaljne aktivnosti (planiranje, biciklizam i druge) i vidjeti prirodne ljepote koje možete posjetiti. Sve navedeno zamislite uz čašicu dobrog kutjevačkog vina i kvalitetnih delicija naših domaćih proizvođača! Jesmo li vas zainteresirali?

Fotografije: Službene internetske stranice PP Papuk.