Udruga La Bella Vita provodi projekt Medijska pismenost, slika o sebi i mentalno zdravlje adolescenata

17.03.2023 Udruga La Bella Vita provodi projekt Medijska pismenost, slika o sebi i mentalno zdravlje adolescenata

Udruga La Bella Vita u partnerstvu s Osnovnom školom Zdenka Turkovića te Gradom Kutjevom započela je s provedbom projekta pod nazivom „Medijska pismenost, slika o sebi i mentalno zdravlje adolescenata“ sufinanciranim od strane Agencije za elektroničke medije.

Društveni mediji veliki su dio života mnogih tinejdžera, a povećano vrijeme provedeno na raznim platformama društvenih mreža ima dramatične učinke na ponašanje tinejdžera. Ponavljano izlaganje medijskim slikama koje prikazuju idealne živote, uspjehe i izgled može imati negativne dugoročne učinke na samopoštovanje koji počinju u predadolescenciji.

Opći cilj ovog projekta je utvrditi razine medijske pismenosti, samopoštovanja, anksioznosti, depresivnosti i stresa djece školske dobi s područja Grada Kutjeva, kao i odnos među navedenim varijablama, dok su specifični ciljevi povećati razinu medijske pismenosti djece, povećati svijest i kritičko razmišljanje o sadržajima na internetu, poboljšati mentalno zdravlje djece školske dobi te povećati ukupnu kvalitetu života putem socijalno – rehabilitacijskih i edukacijskih radionica, besplatnog psihološkog savjetovanja te ostalih projektnih aktivnosti usmjerenih na povećanje medijske pismenosti.

Na samom kraju projekta održat će se manifestacija „Lažne vijesti kroz povijest“. Manifestacija će se sastojati od natječaja za učenike od 11 do 15 godina s područja Požeško – slavonske županije na temu lažnih vijesti, online kviza i završne svečanosti na kojoj će biti izloženi radovi svih učenika te proglašeni pobjednici izabrani od strane stručnog žirija koji će biti i prigodno nagrađeni.