Lovačko društvo Vranovac

Lovačko društvo Vranovac proslavilo je 2017. osamdeset godina postojanja. Udruga je ime dobila po nazivu vrha brda koje je bilo najviša kota u lovištu.

Trenutno broji 54 člana, a svoje aktivnosti većinom obavljaju preko vikenda ili praznika zbog radnih obaveza članova. Financiraju se ponajprije članarinama, ali svake godine osigurana su im sredstva iz proračuna Grada Kutjeva. Također, dio financijskih sredstava prikupljaju i od privatnih donacija.

Puno ulažu u prehranu životinja – nabavljaju im kukuruze, jabuke, repu, sijeno i druge namirnice. Uz to, brinu i o šteti koju životinje često nanose ljudima i njihovim nasadima pa sade remize na obroncima prije kuća kako bi se na njima životinje hranile. Tako osiguravaju to da se životinje ne spuštaju niže u naselja i rade štetu.

Napravili su i malu streljanu tako da svake godine održavaju natjecanje u streljaštvu. Isto tako, na godišnjoj razini posjetitelji su različitih natjecanja u županiji i šire s kojih se vraćaju s nagradama i peharima. Organiziraju i humanitarni lov u suradnji s Lovačkim društvom Slavonac iz Kutjeva. Divljač koju ulove doniraju u Crveni križ ili Caritas. Svake godine za Valentinovo organiziraju malu proslavu u lovačkim kućama za svoje supruge.

Lovačko društvo ima tri lovačke kuće za tri lovne grupe iz Vetova, Podgorja i Hrnjevca. Na osamdesetu godišnjicu izdali su svoju knjigu Osamdeset godina LD Vranovac Vetovo u kojoj žele sačuvati svoju povijesnu priču.

Reportažu o Lovačkom društvu Vranovac pogledajte na poveznici: https://kutjevacki.hr/predsjednik-udruge-lovacko-drustvo-vranovac-ivan-grbic-ukazao-je-na-pozitivne-aspekte-lovstva-ne-mozemo-po-5-onih-losijih-suditi-svim-lovcima/

Osnovni podaci:
Naziv udruge: Lovačko društvo Vranovac
Djelatnost: Uzgoj, zaštita i lov divljači
Predsjednik udruge: Ivan Grbić
Ulica: Zagrebačka bb, Vetovo
m: 099/799-4364
e: ivan.grbic69@gmail.com