KUD Poljadija

KUD Poljadija Grabarje

KUD je osnovan 2000. godine, a prva smotra folklora Poljadija u srcu bila je 2001. Ipak, KUD je djelovao i sredinom 20. stoljeća kada su se održavala povremena okupljanja u svrhu očuvanja kulturne baštine. Ipak, najveću stabilnost doživljava s novijim generacijama koje imaju podršku mještana, Gradske uprave i onu puno širu. Bave se izvornim folklorom.

Naziv su odabrali zbog toga što se dio vezan za župu Sesvete zove Poljadija, a Grabarje je dio sesvetske župe pa samim time i pripada tom području.

Imaju nekoliko sekcija: tamburašku, dječju i sekciju za odrasle. Sveukupno KUD broji oko 50 članova, a u njihov KUD dolaze ljudi iz drugih mjesta i općina.

Manifestacija koju organiziraju dobila je naziv po švarglima, mesnoj deliciji koju spravljaju Slavonci. To je manifestacija koja je već postigla veliku prepoznatljivost da na nju dolaze sudionici iz drugih zemalja. Mještani uređuju stolove i selo, svaka obitelj prezentira svoju obitelj i proizvode. Švarglijada omogućuje kušanje različitih slavonskih specijaliteta, vina, rakija i drugih proizvoda te svatko može pronaći nešto za svoj gušt. Ujedno, može se smatrati i oblikom potpore i promocije malim proizvođačima koji prezentiraju sebe i svoja gospodarstva, znanja i ideje.

Nastupali su na raznim smotrama folklora, od značajnijih tu su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni i Brodsko kolo. Na Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu postigli su zavidne rezultate.

Dječja skupina zasad broji 18 članova. S radom su krenuli krajem 2019. godine te su vrlo brzo napredovali. Odrasli članovi ponosni su što će mladi sudjelovati s njima u očuvanju kulturne baštine ovoga mjesta.

Reportažu o KUD-u Poljadija pogledajte na poveznici: https://kutjevacki.hr/kud-poljadija-iz-grabarja-dugi-niz-godina-njeguje-vazne-vrijednosti-tradiciju-i-zajednistvo/

Sljedeće fotografije preuzete su iz arhive Gradskog muzeja Požega: