DVD Vetovo

DVD Vetovo

DVD Vetovo osnovali su 1924. vetovački župnik Alojzije Tepeš i Mato Mikić, Franjo Matokić, Blaž Jurić, Jozo Jurić i Petar Herceg koji okupljaju inicijativni odbor s ciljem osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Nedugo nakon u proljeće te iste godine saziva se osnivačka Skupština na kojoj se donosi odluka o početku rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vetovo. Izabran je prvi upravni odbor.

1924. nabavljena je prva vatrogasna štrcaljka koja je i danas u našem vlasništvu i veliki je spomenik vetovačkom vatrogastvu. Te iste godine uz pomoć i potporu mještana, DVD Vetovo počinje izgradnju prvog vatrogasnog doma i spremišta koje je u potpunosti završeno 1939. godine. 1979. osniva se žensko odjeljenje DVD-a.

Danas broje 100 članova, a od toga po strukturi djelovanja: 16 operativnih, 33 pričuvna, 4 veterana, 1 počasni član, 35 članova vatrogasne mladeži i 11 članova vatrogasnog podmlatka.

Struktura članova po činu je sljedeća: 28 vatrogasca sa činom vatrogasac, 9 vatrogasaca I. klase,  10 vatrogasnih dočasnika, 4 vatrogasna dočasnika I. Klase i  3 vatrogasna časnika I. Klase. Ukupno 16 operativaca koji se bezuvjetno odazivaju na svaki zvuk sirene.

U novom tisućljeću društvo redovito obavlja svoje zadaće kao što su gašenje požara i ostale intervencije, dežurstvo za vrijeme žetve, obilježavanje mjeseca zaštite od požara, odlazak na sjednice, koordinacije, obuke, smotre, seminare, natjecanja, obljetnice te razna druženja. Velika pažnja posvećuje se radu s vatrogasnom mladeži i podmlatkom. Trenutno dužnost predsjednika obnaša Stjepan Grbić, tajnika Goran Kljajić, zapovjednika Andrija Horvat i blagajnice Štefica Jurić.

Zbog dotrajalosti vatrogasnog doma te osobne i skupne vatrogasne opreme, Grad Kutjevo započeo je s izgradnjom novog vatrogasnog spremišta koje je još u procesu obnove. U suradnji s Gradom Kutjevom i gradonačelnikom Josipom Budimirom realizirana je 2018. nabavka vatrogasnog kombi vozila za prijevoz vatrogasaca, a jedno vozilo nabavili su iz vlastitih prihoda.

Društvo je proteklih godina uložilo velika sredstva za nabavku najpotrebnije osobne i skupne zaštitne opreme. Višegodišnjim ulaganjem u razvoj i vlastiti kadar kroz školovanja i usavršavanja danas je DVD Vetovo osposobljeno i opremljeno za uspješno obavljanje intervencija.

Daljnji cilj opremanje je i završetak izgradnje novog vatrogasnog spremišta te nabavka nedostatne osobne i skupne zaštitne opreme.

 

Stjepan Grbić – predsjednik

Telefon: 034/ 267-234

Mobitel: 091/ 284-1005

e-mail: stjepan.grbic@velicki-kamen.hr

 

Andrija Horvat – zapovjednik

Telefon: 034/ 267-369

Mobitel: 099/ 767-4736

 

Goran Kljajić – tajnik

Telefon: 034/ 267-208

Mobitel: 098/ 632-045

e-mail: goran.kljajic.gk@gmail.com

 

Facebook: https://www.facebook.com/dvd.vetovo.7