Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo

OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo

 

Najznačajniji za širenje pismenosti u Kutjevu bili su isusovci, iako se prije njih osnovna pismenost vezala uz vladavinu cistercita još 1232. godine. Sukladno želji da se pismenost shvati kao nužna i neophodna, isusovci su 1754. sagradili prvu zgradu koju su namijenili za školsku nastavu. Sljedeće godine, 1755., škola postaje službena ustanova i ostaje u toj službi do danas. Ono što karakterizira vrijeme u kojem je nastala činjenica je da su obrazovanje imali samo dječaci, a s vremenom su uključene i djevojčice. Nakon isusovačkog nastavničkog uspjeha, obrazovanje preuzimaju svjetovni učitelji. Škola tijekom 19. stoljeća broji stotinjak učenika, a početkom 20. taj broj još raste, a ono što se događa je i uvođenje pet razreda osnovne škole. Prostor je neprestano bio pod utjecajem drugih naroda koji su željeli nametati svoju kulturu, jezik i druge običaje, ali su se prosvjetni djelatnici trudili razvijati društvo i poticati ga da njeguje svoju tradiciju i jezik. Tijekom 1941. osniva se građanska škola u Kutjevu, a do 1947. obrazovanje se produžuje na sedam godina. 1959. godine škola dobiva naziv Osnovna škola „Josip Kolumbo“, a 1962. za obrazovanje se koristi zgrada u kojoj se i danas nalazi škola. Današnji naziv dobila 1990. po Zdenku Turkoviću, utjecajnom i značajnom za napredak kutjevačkog gospodarstva i razvoj mjesta općenito.

U područnim školama nastava je organizirana za učenike 1. – 4. razreda, a u matičnoj školi  za učenike 1. – 8. razreda. Matična ustanova u Kutjevu broji 66 učenika u 4 odjela 1. – 4. razreda i 221 učenika u 12 razrednih odjela 5. – 8. razreda. Kutjevo ima devet područnih škola: PŠ Bektež (9 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Poreč (2 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Kula (4 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Gradište (3 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Ciglenik (4 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Grabarje (16 učenika u 2 razredna odjela), PŠ Tominovac (6 učenika u 1 razrednom odjelu), PŠ Mitrovac (2 učenika u 1 razrednom odjelu) i PŠ Vetovo (42 učenika u 4 razredna odjela). Matična škola i PŠ Vetovo imaju čiste razredne odjele u kojima se nastava organizira u dvije smjene, a u ostalim područnim školama kombinirani su razredni odjeli s nastavom organiziranom u jednoj smjeni. Nakon četiri godine pohađanja područne škole, učenici putuju u kutjevačku školu koja je matična ustanova za sva okolna mjesta i Grad Kutjevo.

 

Adresa: Republike Hrvatske 26, 34340, Kutjevo

Telefon/telefaks: 034/ 255-088

e-mail: os-zdenka.turkovica@po.t-com.hr; tajnistvo@os-zturkovica-kutjevo.skole.hr; ravnatelj@os-zturkovica-kutjevo.skole.hr

Internetska stranica: http://os-zturkovica-kutjevo.hr