Greta Turković

Greta Pexider Srića barunica Turković, bila je kiparica, dizajnerica interijera i ilustratorica čiji je svaki likovni angažman imao neku namjenu. Rođena je 11. svibnja 1896. godine u Križevcima. Još kao djevojčica počinje pokazivati talent za kiparstvo. Izradila je niz kipova, akvarela, slika narodnih nošnji iz svih krajeva, ljekovitog bilja jabuka, etiketa Segestice i Podravke, ilustracija itd. Njezin umjetnički talent rezultirao je time da se Kutjevo može pohvaliti prvom hrvatskom dizajnericom i kiparicom.

Kada je govorila o svojim likovnim počecima, često je prepričavala događaj iz gimnazije kada je vođena nekim unutarnjim porivom i bez ikakvog prethodnog znanja izmodelirala glavu kolegice i tako načinila svoju prvu skulpturu.

“Fascinirala me glava te kolegice – kaže – forme čela (kakva plemenita oblina!) nos, usta, (kakav sklad!). Osjetila sam snažnu potrebu da se ’sjedinim’ s tim formama, da ih takoreći pojedem, i tako zauvijek zadržim.“

Ostavštinu arhive Turković otkupio je PPK Kutjevo oko 1976. godine od Grete Turković, a sada se čuva u depoima Državnog arhiva i Gradskog muzeja u Požegi.

Literatura i internetski izvori:

Mirošević, Nikola i sur. (2011.) Kutjevačka graševina – Nadarbina Zlatne doline (Vallis aurea), Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga.

https://voxfeminae.net/strasne-zene/greta-turkovic/, 19. svibnja 2021.