Kutjevački dvorac izgorio je u podmetnutom požaru 1918.

Dvorac Kutjevo

Kutjevački dvorac izgorio je u podmetnutom požaru 1918. godine nakon kojega su bila srušena njegova bočna krila kao i gornji dijelovi bočnih rizalita preostalog južnog krila, pa su nekoć spojeni u jednu cjelinu, Crkvu i Dvorac. Objekti su izgrađeni na k.č.br. 546/1, a sastoje se od:

  • zgrada dvorac,
  • stambena zgrada (ugaoni objekt),
  • perivoj – park.

Dvorišni dio (perivoj) predstavlja park s vrijednim stablima hortikulture. Objekti i perivoj smješteni su unutar užeg centra srednjeg dijela Kutjeva u središnjoj ulici. Unutar objekta (klaustor) postoji bunar iz 1232. godine. Izvorna arhitektura dvorca djelomično je očuvana i pored toga što je tijekom XIX i XX stoljeća preoblikovana i osiromašena.

Dvorac je obnovljen 1992. – 1993. godine. Građevinske radove obavljala je građevinska tvrtka “Celeritas” gradnja vl. Sontaki H. iz Kutjeva, a investitori su bili inozemni ulagači – Danci. U toj obnovi i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije dobila je novi krov.

Izvor teksta: Bošković, Andrija (2010.) Kutjevo – Planinarenje, lovstvo, ribarenje, Osijek: Grafika d.o.o.

Izvor fotografije: Mirošević, Nikola i sur. (2011.) Kutjevačka graševina – Nadarbina Zlatne doline (Vallis aurea), Zagreb: Golden marketing-Tehnička knjiga.

Više o dvorcu pročitajte na poveznici: Kutjevački dvorac.