Poduzeće lake konfekcije imena Kutjevčanka (1970.)


Godine 1970. u Kutjevu je osnovano poduzeće lake konfekcije pod imenom Kutjevčanka. Bilo je smješteno u nekadašnjoj staroj Osnovnoj školi u današnjoj ulici Republike Hrvatske. Počelo se s tridesetak zaposlenika. Djelatnost ove tvrtke bila je laka konfekcija – šivale su se uglavnom hlače, košulje, pidžame i jakne. U početku su krojeve dobivali od ondašnjeg Kaznenog doma Požega, za koje su radili takozvane “lom poslove”. Tu uslugu radili su sve dok nisu dobili svoju vlastitu krojačnicu.

U samom početku, od osnivanja tvrtke, direktor je bio pok. Žarko Rezo iz Kutjeva. Zaposlenici su bile uglavnom žene iz Kutjeva i bliže okolice, a povećanjem strojnog inventara povećavao se i broj zaposlenika. Krajem 1972. broj zaposlenika povećao se na 155. U to vrijeme direktor je bio Gojko Timarac iz Slavonske Požege.

Kao mala tvrtka teško su se nosili s velikima na tržištu. Gospodarstvenici tadašnje Općine Požega odlučili su da se Kutjevčanka pripoji Slogi Požega, koja je tada zapošljavala oko 600 ljudi. Radnice su putovale u Požegu, a Sloga je preuzela sve šivaće strojeve i zgradu u svoje vlasništvo.

Izvor: Bošković, A. (2012.) Kutjevo nekad i danas – život uz običaje.