U blizini Kutjeva nalaze se ostaci utvrda zvanih “gradac”


Tomislav Wittenberg u svojoj knjizi „Vetovo“ navodi da se u blizini Kutjeva nalaze tri „gradca“: Jedan između Vetova i Lukača koji se nazivao Gradac, drugi zapadno od Vetova naziva Ban Gradac i treći istočno od Podgorja – Pogana gradina. Piše da su stanovnici koristili „gradac“ u slučaju opasnosti od neprijatelja i kao sudsko središte gdje je sudio narodni sud. Također, bio je i gospodarsko središte gdje se upravljalo šumama, pašnjacima i dijelilo zemlju za obradu. Na Krndiji iznad Mitrovca nalazi se također jedan „gradac“.

Antun Razumović (Buturac navodi da je to najstarije prezime u Mitrovcu) rođen je 1928. godine i priča: „Iznad našeg sela nalazi se jedna ruševina, a naši stari zvali su je „gradac“. Točno se nalazi na predjelu „Lipa plane“ u šumi. Moj otac Stjepan rođen 1899. i djed, također Stjepan, rođen 1862., pričali su da su taj „gradac“ Mitrovčani zatekli, tako da nije poznato tko ga je i kada gradio. (…) Kada bih prolazio pored te ruševine imao bih osjećaj da nešto tutnji (zvoni) ispod nje, što upućuje da je možda nekakav podrum ispod te velike gomile naslagane kamenom. Znao se vidjeti i poneki komad pečene cigle.“

Trenutno su ostaci građevine zarasli šumom i raslinjem, a planinari tvrde da bi područje moglo biti izazovno arheolozima, povjesničarima i drugima koji su zainteresirani.

Na stranicama Parka prirode Papuk piše da se tragovi „gradca“ vežu uz brončano doba.

Izvor i fotografija: Bošković Andrija, Kutjevo – planinarenje, lovstvo, ribarenje.