Uz dobru graševinu ide i dobra klopa…

Božica Brkan u knjizi Kutjevačka graševina piše o jelima koja jako fino pašu uz graševinu. Mi ćemo spomenuti neka od njih. Smjestite se udobno i, dok čitate, zamišljajte kombinacije ovih okusa na vašem nepcu! Garantiramo da će vam curiti sline do kraja teksta!

Gastronomski stručnjaci često tvrde kako uz kutjevačku graševinu jako dobro idu jela od plodova mora i ribe. Pite sa sirom, slane i slatke, odličan su odabir za društvo graševini. Zanimljivo je i kako se prilikom pečenja pečenke koristi graševina kako bi se zalila i dobila finu, ukusnu kožicu. Profesionalni kuhari izjašnjavaju se da uz „sirupaste“ graševine idu voćni kolači, a uz one malo bogatije alkoholom, suhe, išla bi teža, slavonska hrana. Jeste li čuli za salenjake? Za one koji ne znaju, to su  kolači koji se prave od svinjskoga sala, a tijesto se preklapa nekoliko puta kako bi bilo razlistano. Puni se domaćim pekmezom i gastronomski stručnjaci tvrde da jako lijepo idu uz laganu graševinu. Isprobajte! Tu su i paprikaši, gulaši i slična jela čiji se okusi odlično usklađuju s finom, kutjevačkom graševinom. Da ne bude sve u tradicionalnom štihu, imamo primjer rižota od zelenih jabuka, moderno jelo koje se ljubi s graševinom jednako kao i suhomesnati proizvodi, riba ili kolači

A sad za kraj poslušajte ove ideje: latice krumpira punjene dimljenim pilećim prsima, pločice pačjeg filea s medom, trganci od pačjeg vrata i batka na pireu od karamelizirane kruške viljamovke, medaljoni od grdobine na maslacu, rižoto od brancina s pjenicom od jabuka, lazanje s prepelicom, file od grdobine sa slaninom, pečena teletina s umakom od vrganja, pašteta od plodova mora, savijača od trešanja, sladoled od jagoda… I čašica dobroga vina.

Jesmo li pogodili što se dogodilo do kraja ovoga teksta?

Dobar tek!