Znate li odakle potječe naziv našega grada?

naziv kutjevo

Jeste li se ikad zapitali odakle naziv Kutjevo? Dvije su teorije o nastanku imena našega grada.

Prva teorija govori kako je Kutjevo nastalo od dvije hrvatske riječi: kut i vas (selo). Kad to oblikujemo u frazu dobivamo selo u kutu što se može povezati s položajem koji Kutjevo ima pod Krndijom. Nakon što je izbačeno slovo s i dodano slovo e iza kut, dobio se naziv Kuteva. Kasnije je preimenovano u Kutjevo, a ono što je zanimljivo činjenica je da ga danas u nekim mjestima nazivaju Kutjeva. Povijest iznosi podatke o različitim imenima u različitim razdobljima: Gotho, Gotto, Coto, Kotho, Kothoa, Cuttieva, Cuttyeva, Kutheva, Kutjeva i na kraju današnji naziv – Kutjevo.

Druga je teorija ona koju iznosi Milan Turković u monografiji Vlastelinstvo Kutjevo iz 1906. Govori kako naziv Kutjevo potječe iz Bugarske. Bugarski car Simeon Veliki 927. došao je u Slavoniju. Kako su Bugari dio pod planinom Kučaj nazivali Kučevo ili Kučajevo, tako su i dolaskom u Kutjevo (Kučevo) i zadržali naziv radi srodnosti položaja. Općenito, kod svih Slavena Kuč, Kuča, Kučaj, Kučaja ili Kyč uobičajeni su nazivi za kamenita i strma brda južnog položaja. Kutjevo je smješteno na obroncima Krndije koja mu stvara branu protiv hladnih vjetrova i većih oborina.

Većina je mišljenja kako je druga verzija točna budući da Kutjevo nije jedino selo u kutu jer su to i sva druga mjesta pod Krndijom, Papukom i Psunjem.

Što vi mislite?