Švarglijada u Grabarju

 

Švargl – mesna delicija koja se pravi od kuhanih jezika, glave, srca i masnoće. Oni stručni u proizvodnji švargla objašnjavaju kako se kuhana masa reže na manje komade, začinjava i stavlja u svinjske želudce, preša i potom dimi u pušnicama. Zvučalo vam ovo ukusno ili ne, još je puno gurmana koji uživaju u okusima slavonskih švargla. Jedna je od rijetkih manifestacija koje promoviraju švargl kao ukusnu tradicionalnu deliciju i ona u Grabarju pod nazivom Švarglijada. Kolinje je vrlo bitan dan (ili vikend…) u životu Slavonaca, a ono što se događa s modernizacijom društva jest smanjen broj slavonskih kolinja, a tako i švargla. Oni pravi, izvorni, ocjenjuju se na dan Švarglijade u Grabarju gdje dolaze ljudi iz cijele Slavonije. Organizira ju KUD Poljadija iz Grabarja uz pomoć Požeško – slavonske županije, Grada Kutjeva, Požege i drugih sponzora. Ono što čini ovu manifestaciju još interesantnijom zadatak je koji imaju sudionici natjecanja – na tradicionalan, slavonski način uređuju svoje stolove između kojih se naposljetku bira najljepši.

Gurmani i svi ljubitelji mesnih delicija Slavonije, izaberite kraj siječnja za posjet kutjevačkom kraju jer, garantiramo, nećete ostati gladni. Ako vam se ne svide švargli, tu su brojne druge poslastice domaćih proizvođača koje morate kušati.