Kutjevački dvorac

 

Kutjevački dvorac sagrađen je 1232. na mjestu cistercitske opatije koja se, kako zapisi iz prošlosti pišu, opisuje kao ruševina dolaskom Turaka na vlast. Ono što je zanimljivo činjenica je da je iz doba cistercita ostao očuvan poznati vinski podrum grada Kutjeva. Nakon turskih osvajanja, 1689. kutjevačko vlastelinstvo dodijeljeno je zagrebačkom kanoniku Ivanu Josipu Babiću koji je pozvao isusovce u Kutjevo. Dolaskom isusovaca raščistile su se ruševine te se u razdoblju njihove vladavine podignuo barokni kompleks s crkvom i dvorcem, tadašnjom isusovačkom rezidencijom. Dokumenti potvrđuju da je kompleks sagrađen na tradicionalnom cistercitskom tlocrtu. Isusovci su ga gradili u suvremenom baroknom stilu. Dvorac je organiziran kao niz prostorija uz hodnik sa središnjom prostorijom u dvorcu – blagovaonicom. Središnji toranj građen je uz vertikalu zvonika crkve s prepoznatljivim krovom u obliku lukovice. Puno građevinskog materijala, kamena i cigle, koji su sačuvani u ruševinama cistercitske opatije, korišteni su za gradnju dvorca i crkve. Vlasti nakon mijenjale su dvorac i radile određene preinake, a obitelj Turković dočekala ga je u lošem stanju.

Krajem 19. stoljeća prionuli su sanaciji, a najveće promjene napravljene su na krovištu kad je hrastova šindra zamijenjena biber crijepom. Turkovići su u neposrednoj okolici dvorca njegovali park s raznolikim cvijećem i drvećem. Ono što je dovelo do gubitka vrijednosti i identiteta baroknog spomenika jest požar koji je izbio 1918. nakon kojeg je obitelj Turković obnovila urušeni prvi kat i krovište u izmijenjenom obliku od onog prijašnjeg. Nakon toga, 1925. došlo je do novih sanacija koje su znatno izmijenile izgled dvorca i poveznicu s crkvom. Naravno, svaka obnova uključivala je važnost poštivanja povijesne originalnosti.

Dvorac Kutjevo i park u okolici upisani su 1964. u Registar nepokretnih spomenika kulture i zaštićenih prirodnih vrijednosti te se prilikom njihove rekonstrukcije nužno treba paziti na uputstva stručnih, nadležnih institucija. Također, park je 1997. postao spomenik parkovne arhitekture. Danas je osobito lijepo uređen u modernom ruhu po uzoru na park obitelji Turković, poštujući razdoblje u kojem je sve nastalo.

Koncern Agram 2015. obnovio je dvorac projektom vrijednim 50 milijuna kuna. Interijer dvorca dobio je luksuzniju notu – wellness centar, raskošne sobe, restoran, konferencijsku sobu. Također, uredio se i eksterijer prekrasnim vrtom punim cvijeća, zelenila i drveća koji oduzima dah.